ברוב דחוק של 5 מול 4 שופטים: בג”ץ פסל את הסעיף ב”חוק בן גביר” שמאפשר לו להתוות מדיניות בתחום החקירות.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסר בתגובה: “בג”ץ שוב הופך את עצמו לריבון, ודורס את רצון הבוחר. ההחלטה החמורה של בג”ץ לעקר את פקודת המשטרה נועדה לעקר את השר מסמכויותיו, ולנסות להקנות לפרקליטות והיועמ”שית שליטה במשטרה. במדינה דמוקרטית מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אבל את בג”ץ זה כמובן לא מעניין”.
השופט עמית ציין בפסיקה: "גרם לפגם מבני-משטרי שמוביל לפגיעה בזכויות אדם. קיימת לחוק תכלית סמויה של מתן כוח עודף לשר ללא הגבלות".
בהגיזרה שמו לב כי אחת הסיבות שמנה השופט פוגלמן לפסילת הסעיף היא שהשר בן גביר נוקט במדיניות המנסה למנוע התפרעויות של קבוצות שמאל קיצוני בחסימות כבישים.
סיבה זו היא מניע ברור להתנהלות פוליטית מופקרת של מיעוט קולני שהשתלט על המדינה ומוסדותיה.
תגובת שר המשפטים לוין: שר המשפטים לוין: באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם. רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים.
במפלגת יש עתיד החליטו להגיב בסיסמא מרוטשת ובלויה: "זו לא המשטרה של בן גביר. זו משטרת ישראל".
יו"ר מפלגץ העבודה מירב מיכאלי: “כבר לפני שנתיים, בינואר 2023, כשמפלגת העבודה בראשותי עתרה לבג”ץ נגד תיקון פקודת המשטרה, שהעניק לשר בן גביר סמכויות מרחיקות לכת ואפשר התערבות פוליטית גוברת בניהול המשטרה, זיהינו את הסכנה. אך גם אנחנו לא שיערנו עד כמה המשטרה תידרדר ותהפוך למיליציה פוליטית בשירות השר.
היום, בהחלטה חשובה מאין כמותה, בג”ץ קבע שחקירות משטרת ישראל אינן יכולות להיות כפופות להנחיות השר, ובכך הבטיח את עצמאות המשטרה ושמר על יסודות הדמוקרטיה הישראלית.
אני קוראת לחוקרות ולחוקרים לא לאפשר לבריונות של שר המשטרה להפחיד אתכןם – החלטת בית המשפט העליון שומרת עליכן ומחזירה את המשטרה לתפקידה המקצועי והלא-פוליטי. זהו בית משפט עליון שעליו אנחנו שומרות, שלא ייפול לידי כוחות לא דמוקרטיים, כדי שיוכל להגן על כולנו.”