גילוי מפתיע: הביקור של החללית וויאג'ר 2 באורנוס היה במהלך אירוע נדיר
החללית וויאג'ר 2 של נאס"א, שביקרה באורנוס בשנת 1986, הביאה למדענים מידע ייחודי על כוכב הלכת. במשך שנים, תצפיותיה של וויאג'ר 2 סיפקו הבנה לגבי המבנה המגנטי של אורנוס, אזור שנקרא "מגנטוספירה" – מעין בועה מגנטית סביב כוכב הלכת, שמגנה עליו מפני קרינה חיצונית מהחלל.
מחקר חדש חושף כי התצפיות של החללית וויאג'ר 2 באורנוס ב-1986 התרחשו במהלך אירוע נדיר של רוח סולארית, מה שהוביל להבנה מוטעית של המגנטוספירה של כוכב הלכת במשך עשרות שנים.
מדענים מנאס"א גילו לאחרונה כי המפגש ההיסטורי של החללית וויאג'ר 2 עם אורנוס ב-1986 התרחש בזמן אירוע נדיר של רוח סולארית, אשר שינה באופן דרמטי את המגנטוספירה של כוכב הלכת. מחקר חדש שפורסם ב-Nature Astronomy מצביע על כך שהתצפיות שנערכו במהלך המפגש הקצר הזה ייצגו מצב חריג שמתרחש רק ב-4% מהזמן.
ד"ר ג'יימי יאסינסקי מהמעבדה לחקר סילוני הדף של נאס"א מתאר את האירוע כ"רגע מוזר בזמן". הרוח הסולארית הנדירה לחצה את המגנטוספירה של אורנוס, מה שגרם לה להיראות שונה באופן משמעותי ממצבה הרגיל. כתוצאה מכך, מדענים הסיקו מסקנות שגויות לגבי טבעה של המגנטוספירה של אורנוס במשך עשרות שנים.
הממצאים החדשים מעלים שאלות מרתקות לגבי הבנתנו את ענקי הקרח בכלל ואת אורנוס בפרט. נראה כי המגנטוספירה של אורנוס דינמית יותר ממה שחשבו בעבר, ומגיבה לתנאי הרוח הסולארית באופן דומה לכוכבי לכת גזיים אחרים. גילוי זה עשוי להשפיע על תכנון משימות עתידיות לאורנוס ולשנות את הבנתנו לגבי האפשרות לקיום אוקיינוסים תת-קרקעיים על ירחיו של כוכב הלכת.
גילוי זה מדגיש את החשיבות של תצפיות ארוכות טווח ומפגשים מרובים כדי לאפיין במדויק סביבות מגנטיות של כוכבי לכת, במיוחד עבור עולמות רחוקים ונדירים כמו אורנוס. המחקר מדגיש גם את הצורך להתחשב באירועי מזג אוויר חללי בעת פירוש נתונים ממפגשים קצרים עם כוכבי לכת.
בעוד שהתצפיות של וויאג'ר 2 סיפקו מידע יקר ערך, הן גם מזכירות לנו את מורכבותם של עולמות רחוקים ואת הצורך בגישה זהירה ומקיפה לחקר החלל.