משטרת איטליה חשפה לאחרונה רשת זיופי אמנות נרחבת הפרוסה על פני אירופה, בעקבות חקירה שהחלה בעיר פיזה. החוקרים תפסו למעלה מ-2,100 יצירות אמנות מזויפות, המיוחסות לאמנים מפורסמים כמו בנקסי, פבלו פיקאסו ואנדי וורהול. שווי השוק הפוטנציאלי של היצירות המזויפות מוערך בכ-200 מיליון אירו (215 מיליון דולר).
החקירה החלה בשנת 2023 כאשר המשטרה החרימה כ-200 יצירות מזויפות מאוסף של איש עסקים בפיזה, ביניהן ציור מזויף של אמדאו מודיליאני. ממצא זה הוביל לחשיפת רשת רחבה יותר של זיופים שנמכרו דרך בתי מכירות פומביות ברחבי איטליה, ובהמשך התגלה הקשר לקבוצה המתמחה בזיופי יצירות של בנקסי ווורהול.
במהלך החקירה, נחשפו שתי סדנאות זיוף בטוסקנה ואחת בוונציה. בנוסף, התגלו שלוש סדנאות נוספות מחוץ לאיטליה, ברשת שכללה פעילות בספרד, צרפת ובלגיה. הזייפנים ייצרו את היצירות המזויפות בסדנאות אלו ולאחר מכן יצרו קשר עם בתי מכירות פומביות באיטליה כדי למכור אותן. כדי להגביר את אמינותם, הרשת אף ארגנה תערוכות במקומות יוקרתיים, כולל הפקת קטלוגי אמנות.
בסך הכל, 38 אנשים הועמדו תחת חקירה בחשד לקשירת קשר לטיפול בסחורה גנובה, זיוף ומכירה בלתי חוקית של יצירות אמנות.
אתגר מיוחד בחקירה היה הקושי באימות יצירותיו של בנקסי, בשל האנונימיות שלו והפופולריות הרבה של עבודותיו. בנקסי הקים ב-2008 את חברת "פסט קונטרול", הגוף היחיד המוסמך לאמת את יצירותיו. תהליך האימות כולל הגשת תמונות של היצירה לבדיקה, ואם היא נמצאת אותנטית, מונפקת תעודת אותנטיות תמורת תשלום.
התובעת הראשית של פיזה, תרזה אנג'לה קמליו, מילאה תפקיד מרכזי בחקירה, תוך שיתוף פעולה עם מומחים מארכיון בנקסי. המומחים הגדירו את המבצע כ"פעולת ההגנה הגדולה ביותר על עבודתו של בנקסי".